Foci vébé 2014 - Szégyelljük magunkat?

    | Posted in Címkék: brazil foci szégyen világbajnokság 2014 world cup |

    0

    Jó napot!

    foci 4.jpgDühöng a 14-es vébé, és naggyon sokan olvadoznak a képernyők és kivetítők előtt sör és/vagy FOCImámorban. Ez eddig így tök fain. Az már mondjuk annyira nem, hogy milyen áron ámulja végig a Föld népe ezt a nagyszerű sportversenyt. Tudom, az alábbi sorok után sokan legszívesebben arculcsuláznának majd, de erről akkor sem tudok hallgatni.


    Kezdjük azzal, miért is játszunk egyáltalán, illetve ami fontosabb, miért nézünk különböző versenyeket, sporteseményeket? Maradjunk a focinál: ha nyer a "csapatom" attól én nem leszek erősebb, gazdagabb, nem fogják hirtelenjében nőhordák megostromolni jóerkölcsöm meredező bástyáját, és még csak egy szottyos sült galamb sem fog beröpülni a számba. Akkor miért izguljuk végig kedvencünk meccseit? VIGYÁZAT, óriási bölcsesség következik: az életben elég melós dolog sikereket elérni, mások tiszteletét kivívni, dicsőséget szerezni, viszont ha kiválasztjuk magunknak (súlyosabb esetben előzékeny szüleink nagyvonalúan kiválasztják helyettünk még születésünk előtt) a tuti csapatot, akkor az általuk elért siker a mi sikerünk is lesz. Ez az ún. B.I.R.G., ami valami olyasmit jelent, hogy "sütkérezni mások dicsőségében" tehát mivel én az X csapatnak szorítottam, így az ő sikerük az enyém is. Van a drukknak egy másik nagyon kényelmes funkciója is, ez pedig a C.O.R.F., ami valami olyasmit takar, mint "kiosonni a bukás árnyékából" vagyis ha elp!csázzák a csapatomat akkor mondhatom, hogy valójában sosem voltam akkora rajongójuk, inkább az Y csapatba voltam titokban beleszerelmesedve. A legutóbbi EB után gyanúsan megszaporodtak a spanyoldrukker ismerőseim, ha most elporolják őket mint a szőnyeget, kíváncsi leszek hányan tartanak majd ki mellettük. Metafizikai jutalomfalatokról szól ez az egész, szükségletek kielégítéséről, az életben amúgy is csak homályosan meghatározott- el nem ért célok metaforikus hajszolásáról.

    Térjünk a lényegre: miért is kellene szégyelljük magunkat a brazil foci vb kapcsán? Nos, a válasz meglehetősen összetett, de a kulcsszó a közöny! Dante Isteni színjátékában a közöny például akkora bűn, hogy a közönyös lelkek még arra sem méltóak, hogy a pokolba bebocsájtást nyerjenek - és ha Pascal Isten-tételét vesszük, akkor bizony mindünk alatt rezeg a léc. Hogy csak egy példát említsünk: qrvára nem érdekel minket, hogy az almásgépeket Kínában felnőtt- és gyerek(!!!)rabszolgák rakják össze napi TÚLsokórás műszakokban, akik között már csak a nyilvánosságra hozott öngyilkosságok száma is döbbenetes, tudván azonban hogy egy kommunista országról van szó, a valós adatokba belegondolni nem is ajánlatos.

    Viszont! Nem csak hogy biztos vagyok benne, de tudom, hogy egyetlen olvasóm sem tartana plwc.jpg gyerekrabszolgákat, hiszen ahhoz az emberi lélek olyan sötét mocskába kellene alámerülni, ami Éjróper ember (és úgy általában: ember) számára elképzelhetetlen. Nem szeretjük a kizsákmányolást, útáljuk ha megaláznak valakit, gyűlöljük ha az erősebb elbánik a gyengébbel csak azért, mert az erősnek ehhez anyagi érdeke fűződik (a politikus természetesen kivétel). És (éssel nem kezdünk mondatot) mégis almázunk, és mégis nézzük a vébét, amiről tudjuk, hogy a világ TOP 10-ben lévő gdp-jével rendelkező, hatalmas országa irrgalmatlan pénzeket ölt pajti cégek által felcuccolt stadionokba, miközben egy ország két elementáris igényét (oktatás & egészségügy) bővízzel lehúzta a slózin. Meg még meg is WCpumpázta, csak hogy tutira lemenjen a rákba. Ez tény. Ezt mindenki tudja. A nyomornegyedeket szegényestül, családostul dózerolták be a dzsungelbe. Ahol pedig ellenállásba ütköztek, ott zöld-sárgára kenték a házakat... kamaflázs kimaxolva. Még egyszer: mindezt egy olyan országban, aminek a gdp növekedése a világ igen jelentős többsége számára irigylésre méltó... és ahol például évente kb háromszor lehet aratni (itthon egyszer, csak mondom).

    A brazil kormány kőkemény erőszakkal fojtott el minden vb ellenes tüntetést (150.000 rendőrrel "biztosítják" az14_05_Batman_WMProtest.jpg eventet, az USA nagyjából ennyi katonával rendelkezett a II. világháború kitörésekor... csak úgy mondom). Node várjunk csak: ez egy olyan nemzet, ahol a foci az ivóvíznél és az oxigénnél is fontosabb az embereknek, mégis tömegek vonultak az utcákra a focivébé ELLEN!??!?!? Ha ez nem mutatja mekkora irgalmatlan korrupció, mutyizsák és kizsákmányolás megy ott, akkor asszem semmi. Ennek ellenére a világ boldog, hiszen ez a foci örömünnepe, jééééé!! Attól tartok, ha a stadionokat lemészárolt gyerekekből építették- és a labdákat megnyúzott szegények bő-réből varrták volna, a civilizált világ akkor is vigyorogva ámulja végig ezt az eseményt.

    Nagyon sokan puffogtak, mikor a magyar szultán a kertje aljába közpénzen építtetett egy stadiont, vagy mikor az előző brancs domboknak csúfolt buckákba fúrt alagutakat szintén a mi pénzünkön. De most úgy tűnik, ha ez más országban van az már oké? Akkor milyen jogon veri bárki a palávert a helyi igazságtalanságok miatt, ha azt tökéletesen elfogadja ha az néhány kilométerrel arrébb történik?

    Sokan mondják, hogy "nem én tehetek a korrupt brazil helyzetről; így alakult; ez egy okozat amihez nekem semmi közöm stb". Ez így is van, nem mi korrumpáltuk a brazil govermánt tagjait. Viszont arról már az az ember tehet, az annak az embernek a felelőssége, ha növeli ennek a gyalázatnak a nézettségét.

    2018-as foci vébé állítólag így tompítás nélkül a szovjet az orosz maffia ölibe hullott. A 2022-es qatari víbí bizonyítottan kilóra lett megvásárolva (azóta is konkrétan rabszolgák életeinek százait feláldozva a nemes cél érdekében bazdmeg!!). Bár már most le merném fogadni a 2022-ig megkeresett összes forintomba, hogy ugyanúgy mindenki nézni fogja azt is, TELJESSEN LOGIKUS kifogásokkal kimentve kisaját kimagát.

    Ezek után mit tehetünk? A focit szeretjük. Érdekel engem is mit játszik az én kedvenc csapatom (jutalomfalat, tudom). Mind útáljuk ezt a kiszipolyozó roThadék rendszert, de egyben meg is néznénk hányat lő Svájnstájger(igen, Német drukker vagyok, újabb rossz pont). Mit lehet egyáltalán tenni? Az én véleményem az, ha megüzenjük a hatalmasoknak (rendkívül körmönfont pénzemberek/ antarktiszi gyíkemberek/ szabadságon lévő kőművesek), hogy mindent azért mégsem tűrünk el, feltetetjük velük a kérdést, hogy egy alacsony nézettségű, és nemzetközi felháborodást -és egyben az adott ország rossz hírét- keltő csilliárdokat felemésztő sportesemény megrendezése tényleg megéri-e azt a pénzt amit elseftelünk?

    Biztos vagyok benne, hogy most sok szavazót vesztettem, hiszen ha valakinek tetszik valami, akkor azt szeretné, ha az minél többeknek tetszene, ezzel igazolván, hogy ő biz' jól döntött. Ha viszont nekem pl tetszik a fehér szín, és valaki arról ír, hogy a fehér nem is szín, hanem a színskála egyik határa, és nem szép, és hivalkodó, és könnyen koszolódik a fehér fecske eleje/hátulja belülről, no akkor ez ellen a nyilatkozó ellen kifent arató kéziszerszámokkal indulok meg akár az éjszaka közepén, mivel arra akart kilyukadni, hogy "nekem nincs igazam, én tévedek" ami pedig elfogadhatatlan.

    Gondolkodjunk és cselekedjünk a saját határainkon belül. Nem kell egy személyben világforradalmat elindítani, de azért véssük az eszünkbe a következő magvas gondolatot: "Ha én nem teszek semmit a világ jobbá tételéért, milyen jogon várhatnám el, hogy az az is legyen?"


    Büszkeség tölt el, hogy szülőfalumban még mindíg ily' fejlett a drukkerek igazságérzete!

    A bejegyzés trackback címe:

    https://mrbloodbunny.blog.hu/api/trackback/id/tr916367207

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Nincsenek hozzászólások.
    süti beállítások módosítása